Szerző: Győrfi Júlia
A vadon termő és a termesztett gombák táplálkozási értékét az elmúlt évtizedig még a szakemberek is alábecsülték. Az utóbbi évtizedben végzett vizsgálatok bizonyítják, hogy a gombák egyes beltartalmi paraméterei a legtöbb zöldségféléét megközelítik, vagy felül is múlják.
Világszerte kb. 12 000 nagygomba-fajt ismerünk (nagygombának nevezzük azokat a gombafajokat, amelynek a termőteste egyértelműen differenciálódott, szabad szemmel jól látható és kézzel szedhető). Ezek közül kb. 3 000 faj ehető, 700 faj rendelkezik valamilyen gyógyhatással, és kb. 1 400 faj okozhat gombamérgezést (micetizmus vagy mikotoxikózis). Egyes fajok tulajdonságai jelenleg még részben vagy teljesen ismeretlenek.
Az elmúlt századokban a különböző földrészek lakossága különböző módon ítélte meg a gombákat: az ókorban egyes fajokat az „istenek eledelé”-nek nevezték, az egyiptomi fáraók is fogyasztottak gombát és nem csak különleges ízű élelemnek tekintették, hanem azt is tudták, hogy néhány fajnak hallucinogén tulajdonságai is vannak. A Bibliában említés történik a sivatagi szarvasgombáról, amelyet égi kenyérnek (manna) neveztek. Az ókori görögök a gombákat a fizikai és a szellemi erő egyik forrásának tekintették. A kínaiak a különböző fajokat elsősorban gyógyhatásaik miatt tartották nagy becsben. Nem véletlen, hogy Kínából indult a mikoterápia (gombákkal való gyógyítás tudománya), amely egyre inkább meghódítja a nyugati kultúrát is.
Az emberiség hosszú időn keresztül a vadon termő gombák gyűjtésével jutott ehhez az értékes táplálékhoz, mert termesztésüket nem sikerült megoldani. A termesztett gombafajok nagy előnye, hogy napjainkban már egész évben folyamatosan termeszthetők, így frissen is hozzájuthatunk. Igaz ez a legnagyobb mennyiségben termesztett csiperkegombára, de laskagombára is, amelyek elfogadható áron megvásárolhatók. A gombák élelmezési előnyei mellett nem szabad megfeledkezni a gyógyhatással rendelkező különböző fajokról sem, amelyek a Gyógygombák termesztése című leckében kerülnek ismertetésre.
A termesztett gombák termőtestei átlagosan 85-95% közötti víztartalommal rendelkeznek, ez alól a pecsétviasz gomba 55-60%-os víztartalma kivétel. A víztartalom nemcsak az adott fajtól függ, hanem a termesztési körülményektől is. A gombák energiatartalma alacsony, alig tartalmaznak zsírokat és szénhidrátokat. Külön meg kell említeni, hogy a gombák fehérjéit alkotó aminosavak között több nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosav is megtalálható. Sokan mondják, hogy a gomba húspótló élelmiszer, mivel a húsfélékhez hasonlóan teljes értékű fehérje-tartalommal rendelkezik. Ugyanakkor hozzá kell tennünk, hogy a fehérje mennyisége messze elmarad a húsokban mérhető értéktől és a tejjel közel hasonló nagyságrendben tartalmazza. A gomba a vegetáriánus és a diétás étrendnek is egyik meghatározó élelme. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható élelmiszer: nyersen, főzve, sütve, párolva stb. egyaránt fogyasztható és gyakorlatilag minden zöldségfélével párosítható. A gombák nyersrostban gazdagok, amelyhez sejtfaluk kitintartalma is hozzájárul. A gombákban jelenlevő egyszerű cukrok mellett a poliszacharidok érdemelnek említést: ide tartoznak a glükánok. E vegyületcsoport egészségre gyakorolt hatásának kutatása az elmúlt évtizedben kapott kiemelkedő szerepet. A gomba vitamintartalma sem lebecsülendő, így pl. D2 és D3-vitamint is tartalmaz, amely egyetlen gyümölcs- vagy zöldségfélében sem fordul elő. Jelentős a B-vitamin csoport egyes tagjainak a jelenléte, továbbá különböző íz- és aromaanyagok is szép számmal előfordulnak bennük, amelyek fokozzák a gombából készült ételek élvezeti értékét. A legtöbb gombában előforduló 1-oktén-3-ol vegyület a jellegzetes gombaillat okozója. Ezen felül csak a csiperkében közel 5 tucatnyi molekula vesz részt az íz- és illat kialakításában.
A gombák fogyasztásának előnyös és hátrányos tulajdonságainak összefoglalása
A gombák táplálkozásban betöltött kiemelkedő szerepének bemutatására összehasonlítjuk a Magyarországon leginkább fogyasztott zöldségfélék egyes beltartalmi értékeit, a három legjelentősebb gombafaj, a csiperkegomba (Agaricus bisporus) a laskagomba (Pleurotus spp.) és a shiitake (Lentinula edodes) azonos értékeivel. Az ásványi elemek közül elsősorban azok kerültek kiválasztásra, amelyek a gombákban nagy, (kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, réz és szelén), vagy elenyésző (nátrium) mennyiségben találhatók meg. Említésre kerülnek a B-vitamin csoport azon tagjai, amelyek a fent említett három gombafajban nagyobb mennyiségben találhatók (B2, B3, B5 és B9).
A termesztett gombák kitűnő ásványi-anyag források. A termőtestek összes ásványi elem mennyiségének 97-98%-a kálium, kalcium, magnézium és foszfor, az összes többi elemre (mikroelem) a maradék 2-3% jut. A mikroelemek jelenléte és mennyisége táplálkozás-élettani szempontból fontos.
Táplálkozás-élettani szempontból két fontos elem, a kálium és a foszfor a termesztett gombák termőtesteiben jelentős mennyiséget ér el, ugyanakkor ki kell emelni a gombák alacsony nátrium tartalmát. Káliumot egyes zöldségfélék, a húsok és a halak tartalmaznak jelentős mennyiségben. A gombák többnyire több káliumot tartalmaznak, mint a legtöbb zöldség, amint az alábbi táblázatban látható. A csiperkegomba több káliumot tartalmaz, mint a zöldségek, kivéve a spenótot.
100 g friss zöldségnövény és gombafaj átlagos nátrium-, kálium-, kalcium- és magnéziumtartalma (mg).
Zöldségfaj neve |
Nátrium |
Kálium |
Kalcium |
Magnézium |
Fejes káposzta |
23,0 |
216,0 |
33,0 |
20,0 |
Fejes saláta |
16,0 |
261,0 |
28,0 |
19,0 |
Fokhagyma |
100,0 |
380,0 |
14,0 |
50,0 |
Görögdinnye |
4,9 |
147,0 |
19,4 |
15,0 |
Gumós zeller |
100,0 |
370,0 |
34,0 |
60,0 |
Karalábé |
26,0 |
300,0 |
43,0 |
24,0 |
Karfiol |
11,0 |
175,0 |
26,0 |
21,0 |
Paradicsom |
5,0 |
240,0 |
9,0 |
7,0 |
Sárgarépa |
70,0 |
360,0 |
28,0 |
35,0 |
Spenót |
24,0 |
526,0 |
133,0 |
53,0 |
Uborka |
7,0 |
150,0 |
18,0 |
16,0 |
Vöröshagyma |
6,0 |
180,0 |
30,0 |
9,0 |
Zöldbab |
1,0 |
229,0 |
32,0 |
16,0 |
Zöldborsó |
8,0 |
325,0 |
41,0 |
42,0 |
Zöldpaprika |
4,0 |
160,0 |
14,0 |
12,0 |
Gombafaj neve |
||||
Csiperkegomba |
5,0 |
510,0 |
8,0 |
15,0 |
Laskagomba |
2,0 |
420,0 |
7,0 |
18,0 |
Shiitake |
2,0 |
305,0 |
8,0 |
16,0 |
Az elemtartalmak értékelésekor meg kell említenünk, hogy az a feldolgozás során változhat. Csiperkegomba esetében vizsgálták, hogy a konzerválás (sós felöntőlében) hatására a gombák kalcium, króm és nátrium szintje jelentősen megemelkedett. A friss gomba élettanilag kedvező, alacsony nátrium tartalma a sós felöntőlé hatására majd harmincszorosára (!) emelkedett. Ezzel ellentétes a magnézium és kálium mennyiségének változása, ezen elemek kifejezetten csökkentek (feltehetőleg a kimosódás révén) a konzerválást követően.
A szelén egészségre gyakorolt hatásának vizsgálatai az utóbbi két évtizedben kaptak kiemelkedő szerepet. Jelentős szelénforrások a húsfélék, halak és a tojás. A legtöbb friss zöldségféle 1,0 µg/100 g körüli, vagy annál kevesebb szelént tartalmaz, kivételt képez a fokhagyma és a különböző gombafajok. A fokhagyma kiemelkedik a többi faj közül a jelentős kálium-, foszfor-, réz- és szeléntartamával is, de 100 g-ot naponta nem sokan fogyasztanak belőle.
100 g friss zöldségnövény és gombafaj átlagos foszfor-, vas-, réz- és szeléntartalma (mg, illetve µg)
Zöldségfaj neve |
Foszfor (mg) |
Vas (mg) |
Réz (mg) |
Szelén (µg) |
Fejes káposzta |
50,0 |
0,30 |
0,016 |
2,2 |
Fejes saláta |
31,0 |
0,39 |
0,050 |
0,9 |
Fokhagyma |
140,0 |
0,20 |
0,400 |
27,6 |
Görögdinnye |
2,0 |
0,20 |
0,018 |
0,4 |
Gumós zeller |
88,0 |
0,40 |
0,172 |
0,7 |
Karalábé |
67,0 |
0,70 |
0,020 |
0,7 |
Karfiol |
45,0 |
0,30 |
0,016 |
0,6 |
Paradicsom |
36,0 |
0,27 |
0,025 |
0,5 |
Sárgarépa |
43,0 |
0,70 |
0,044 |
2,2 |
Spenót |
160,0 |
2,90 |
0,156 |
1,0 |
Uborka |
36,0 |
0,40 |
0,020 |
0,3 |
Vöröshagyma |
48,0 |
0,40 |
0,175 |
1,5 |
Zöldbab |
26,0 |
0,70 |
0,042 |
0,6 |
Zöldborsó |
110,0 |
0,90 |
0,330 |
1,8 |
Zöldpaprika |
33,0 |
0,40 |
0,050 |
0,6 |
Gombafaj neve |
||||
Csiperkegomba |
110,0 |
0,80 |
0,380 |
14,0-32,0 |
Laskagomba |
120,0 |
1,33 |
0,240 |
15,0 |
Shiitake |
112,0 |
0,60 |
0,140 |
5,7 |
A csiperkegomba szeléntartalma, mint a fenti táblázatban látható elég nagy eltérést mutat. Ennek oka, hogy a szeléntartalom nagymértékben attól függ, hogy a komposztkészítéshez használt szalma (elsősorban búzaszalma) mennyi szelént tartalmazott. Az Amerikai Egyesült Államok különböző területein a komposztkészítéshez használt szalmák szeléntartalmát megvizsgálták, s ahol szeléndús talajon termett a szalma, ott a későbbiekben a csiperkegomba termőteste is nagyobb szeléntartalommal rendelkezett. Ma már elterjedt gyakorlat, hogy a csiperkegomba termesztésekor az öntözések alkalmával szelénvegyületet juttatnak ki a takaróanyagra, így a termőtestek szeléntartalma nő. A szelénben dúsított csiperkegomba egyértelműen a funkcionális élelmiszerek közé tartozik.
A vízoldható vitaminok közül a B-vitamin csoport egyes tagjai jelentős mennyiségben találhatók a három legfontosabb termesztett gombafajban, amint az az alábbi táblázatban látható.
100 g friss zöldségnövény és gombafaj átlagos B2-, B3-, B5-vitamin és folsavtartalma (µg)
Zöldségfaj neve |
Riboflavin (B 2 ) |
Niacin (B 3 ) |
Pantoténsav (B 5 ) |
Folsav(B 9 ) |
Fejes káposzta |
60 |
1 000 |
100 |
43,0 |
Fejes saláta |
100 |
500 |
110 |
25,0 |
Fokhagyma |
51 |
400 |
590 |
3,0 |
Görögdinnye |
20 |
200 |
700 |
2,2 |
Gumós zeller |
75 |
400 |
400 |
4,4 |
Karalábé |
50 |
300 |
200 |
16,0 |
Karfiol |
100 |
500 |
440 |
34,0 |
Paradicsom |
60 |
500 |
20 |
37,0 |
Sárgarépa |
50 |
1 500 |
300 |
6,4 |
Spenót |
200 |
1 000 |
110 |
66,0 |
Uborka |
50 |
100 |
120 |
14,0 |
Vöröshagyma |
30 |
1 200 |
50 |
6,4 |
Zöldbab |
200 |
1 000 |
470 |
41,0 |
Zöldborsó |
150 |
1 000 |
50 |
13,0 |
Zöldpaprika |
30 |
200 |
190 |
13,0 |
Gombafaj neve |
||||
Csiperkegomba |
400 |
4 600 |
1 800 |
45,0 |
Laskagomba |
340 |
5 200 |
1 290 |
64,0 |
Shiitake |
270 |
4 000 |
1 500 |
30,0 |
4-5 darab, kb. 4 cm kalapátmérőjű csiperkegomba megfelel 100 g friss gombának. Az alábbi táblázatban látható, hogy a gombákban található néhány ásványi elem és a B-vitamin csoport tagjai egy adag gombaétel (100 g) elfogyasztásával milyen százalékban biztosítják a felnőttek számára szükséges napi beviteli értéket (RDA-érték: Reccommended Dietary Allowance; javasolt napi bevitel). Kiemelkedő a gomba fogyasztásával a szelénszükséglet napi biztosítása, mivel 100 g gomba, akár az összes szükséglet 65%-át is fedezi.
Átlagos napi tápanyag-beviteli értékek és azok fedezete (%-ban) 100 g gomba fogyasztásával
Átlagos tápanyag-beviteli értékek felnőtteknél |
100 g gomba fogyasztásával a napi RDA százalékában |
|
Nátrium (mg/nap) |
550,0 |
0,4-0,9 |
Kálium (mg/nap) |
2 000,0 |
12,5-25,5 |
Kalcium (mg/nap) |
1 000-1 200,0 |
5,5-7,5 |
Magnézium (mg/nap) |
300-400,0 |
4,5-5,1 |
Foszfor (mg/nap) |
700-1 250,0 |
6,5-11,5 |
Vas (mg/nap) |
10-12,0 |
11,0-45,0 |
Réz (mg/nap) |
1,0-1,5 |
11,0-30,5 |
Szelén (µg/nap) |
30-70,0 |
11,5-65,0 |
Riboflavin (B 2 ) (µg/nap) |
1 200-1 500 |
20,0-30,0 |
Niacin (B 3 ) (µg/nap) |
13 000-17 000 |
26,5-35,0 |
Pantoténsav (B 5 ) (µg/nap) |
6 000 |
21,5-30,0 |
Folsav (B 9 ) (µg/nap) |
400 |
7,5-16,0 |
A hazai lakosság táplálkozási szokásai nagyon lassan változnak. A legismertebb gomba a csiperkegomba, amelyből a legkülönfélébb ételek készíthetők el. A csiperkegomba különböző saláták alkotórészeként nyersen is fogyasztható, amire már Magyarországon is van példa. A gombákat bátrabban kellene egyes zöldségfélékkel párosítani és a kettő együtteséből már igazán egészséges élelmiszerhez juthatunk.
A gyűjtött és termesztett gombák a gasztronómiai élvezeteken túlmenően gyógyhatásaikért is egyre nagyobb mennyiségben keresettek. Ezek a gyógyhatások igen széleskörűek és több tucatnyi fajt érintenek. A gombákkal történő gyógyítás (mikoterápia) a császári Kínáig visszavezethető medicina. Az alábbi táblázatban összefoglaltuk azokat a hatásokat, amelyek dokumentáltan bizonyítottak. Az egyes példáknál csak egy-egy jellemző fajt és molekulát emeltünk ki, fontos megjegyeznünk, hogy a felsorolásnál nem törekedtünk a teljességre és sok esetben más fajok más molekulái is okozhatnak hasonló hatásokat.
Gombák ismert gyógyhatásai és az azokért felelős molekulák
Hatás |
Gombafaj |
Hatóanyagok |
Antibakteriális |
Ganoderma lucidum |
ganomycin |
Fungicid |
Pleurotus pulmonarius |
ánizsaldehid |
Strobilurus tenacellus |
strobilurin |
|
Antivirális |
Lentinula edodes |
poliszacharidok |
G. lucidum |
ganoderiol F, ganodermatriol |
|
Antioxidatív hatóanyagok |
Agaricus bisporus |
ergoszterol |
L. edodes, Grifola frondosa, P. ostratus |
polifenolok |
|
Antitumor |
L. edodes |
lentinan, Β-D-glükánok |
Agaricus subrufescens, G. frondosa |
Β-D-glükánok |
|
Koleszterin- és lipidszint befolyásolása |
L. edodes |
eritaden |
G. lucidum |
ganodermasav |
|
P. ostreatus, P. eryngii |
lovasztatin |
|
Vércukorszint csökkentése |
G. lucidum |
ganoderan-A, -B |
A. bisporus |
lektinek |
Bíró, Gy., Lindner, K. (szerk.)(1999): Tápanyagtáblázat. Táplálkozástan és tápanyag-összetétel. Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest.
Bíró, Gy. (fordító)(2004): Tápanyag-beviteli referencia értékek. Medicina Könyvkiadó, Budapest, 228-234.
Cheung, P.C.K. (2008): Mushrooms as functional foods. A John Wiley & Sons, Inc. Hoboken, New Jersey, 213-215.
Fehérvári-Póczik, E., Győrfi, J., Dernovics, M., Maszlavér, P., Stefanovits-Bányai, É. (2005): Effect of Mushroom’s Selenium supply on a few biochemical parameters. Opatija, XI. Croation Symposium on Agriculture, 333-334.
Morris, V.C., Levander, O.A. (1970): Selenium Content of Foods. Journal of Nutrition, 100: 1383-1388.
Vetter, J., Hajdú, Cs., Győrfi J., Maszlavér, P. (2005): Mineral Composition of the Cultivated Mushrooms Agaricus bisporus, Pleurotus ostreatus and Lentinula edodes. Acta Alimentaria, 34,4: 441-451.
Vetter, J., Lelley, J. (2004): Selenium Level of the Cultivated Mushroom Agaricus bisporus. Acta Alimentaria, 33, 3: 297-301.
Vetter, J. (1990): Mineral element content of edible and poisonous macrofungi. Acta Alimentaria, 19: 27-40.
Vetter, J. (1994): Mineral elements in the important cultivated mushrooms Agaricus bisporus and Pleurotus ostreatus. Food Chemistry, 50: 277-279.
Vetter, J. (2000): Mikoterápia – a gyógyászat új lehetősége? Gyógyszerészet, 44: 464-469.
Vetter, J. (2010): A gombák táplálkozási értékei. In: Győrfi, J. (szerk): Gombabiológia, gombatermesztés. Mezőgazda Kiadó, Budapest, 48-63.
Az "Angol és magyar nyelvű, digitális tananyagok fejlesztése a BCE kertészettudományi kar kertészmérnök és multiple degree hallgatói számára" pályázat a TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0028 pályázati projektek támogatásával készült.