Az Elaeagnaceae (ezüstfafélék) családjának tagja. Sarjtelepes, sűrű bozótot alkotó 1,5-3 m magasságú lombhullató cserje, vagy 8-10 m-re megnövő kis fa (M). Mélyreható főgyökeret, és sekélyen messzire nyúló oldalgyökeret, valamint gyökérsarjakat fejleszt. Ágai sűrűn, ezüstösen csillogó pikkelyszerű szőrökkel fedettek és tövisesek. Levelei szórt állásúak, lándzsásak, 4-6 cm hosszúak, 0,5-1 cm szélesek, ép szélűek, fonákuk ezüstös csillagszőrös. Kétlaki, szélmegporzású cserje. Virágait a másodéves vesszőkön hozza, lombfakadás előtt nyílnak. Csöves virágai jelentéktelenek, aprók, zöldek, a termős virágok tömött fürtben, vagy rövid füzérben állnak, a vesszők felső harmadán. Három-öt éves kortól terem, termése egymagvú álbogyó, gömbölyded vagy tojás alakú 6-8 mm átmérőjű. Gyümölcse szeptember végétől kezd érni és egész télen az ágakon marad. Magja sötétbarna színű, a nemesített fajták ezermagtömege 18-20 g.
Eurázsiai flóraelem, széles körben elterjedt az északi félteke mérsékelt és szubtropikus területein. Leginkább homoktalajon, folyó- és patakhordalékon, tengerparti dűnéken fordul elő. Hazánkban is honos, populációi védettek, a termesztésben altáji nemesítésű tövis nélküli, nagybogyójú fajták ismertek. A homoktövis fényigényes növény. Jól alkalmazkodik a legszegényebb száraz, vagy sós talajokhoz is, ez a gyökereken lévő nitrogénkötő baktériumok jelenlétével magyarázható. Mélyre nyúló főgyökér-rendszere következtében a szárazságot jól tűri. A téli hideget jól bírja.
A drogja az érett termés (Hippophaë fructus), ill. a terméshúsból valamint a magból kinyerhető zsírosolaj (Oleum hippophaë).
A homoktövis gyümölcséből 75-80% gyümölcslé nyerhető, ami cukrot (2-4%) és értékes szerves savakat (főleg almasavat), valamint 1-2% mennyiségben zsírosolajat tartalmaz. Biológiailag aktív anyagai még: C-vitamin (0,15-0,3%), karotinoidok (0,01-0,015%) és egyéb vitaminok (B, E, F), mikroelemek (Ca, Mg, Zu, Ti), aminosavak (cisztein, lecitin, fenilalanin). A magja 12-15% zsírosolajat tartalmaz, melyre a telítetlen zsírsavak, a linol- és linolénsav jelenléte jellemző. A húsolajban a telített zsírsavak vannak nagyobb mennyiségben.
A homoktövis termése a hosszú telű, zord vidékeken élő népek C-vitamin forrása, elsősorban az élelmiszeripar készít belőle termékeket. A mag zsírosolaját a gyógyszer és kozmetikai ipar hasznosítja, belső és külső hámszövetek sérüléseinek (nehezen gyógyuló sebek, gyomorfekély stb.), továbbá sugárbetegségnek a gyógyítására használják. A levél és termés extraktuma bizonyítottan antioxidáns hatású.
Az "Angol és magyar nyelvű, digitális tananyagok fejlesztése a BCE kertészettudományi kar kertészmérnök és multiple degree hallgatói számára" pályázat a TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0028 pályázati projektek támogatásával készült.