A koriander az Apiaceae (zellerfélék) családjának tagja, egyéves lágyszárú faj (Th). Két változata is ismert, mindkettőt termesztik. A jellegzetesen nagy ikerkaszattermést (3-6 mm) fejlesztő C. sativum var. vulgare Alef. változat (marokkói koriander) ritkább. Közép- és Kelet-Európában a C. sativum var. microcarpum DC. változatot termesztik, melynek kaszattermései kisebb méretűek (1,5 - 3 mm). Gyökere gyengén elágazó, karószerű, szára 20-150 cm magas, felálló, erősen elágazó. Levelei a fejlődés folyamán heterofiliát mutatnak: a vegetációs periódus kezdetén hosszúnyelű, kerekded levelek fejlődnek, a középső szárlevelek szárnyasan szeldeltek, nyelesek, míg a felső levelek fonalasan sallangosak, ülők. Virágzata összetett ernyő, a virágok lilás színűek, hazánkban június elején virágzik. Termése jellegzetesen gömbölyded, szalmasárga, vagy világosbarna, két kaszattermésből összeforrt, ezermagtömege 5 - 7 g.
A növény a Földközi-tenger keleti vidékéről származik, alapvetően kelet-mediterrán eredetű. A környezeti tényezők közül a hőmérséklet jelentősen befolyásolja fejlődését. Csírázáskor 15 oC körüli hőmérséklet tekinthető optimálisnak, a vegetatív növekedéséhez viszonylag alacsonyabb hőmérsékletre van szüksége, terméskötődés és növekedés alatt kiegyenlítettebb hőmérsékletet, 18-19 oC az optimális. Jó vízgazdálkodású, nedves talajokon termeszthető sikeresen.
A koriander drogja az érett ikerkaszattermése, mely Coriandri fructus néven ismert. Minőségi követelményeit a Gyógyszerkönyv (Ph.Hg.VIII.) tartalmazza (legalább 3 ml/kg). A termésből lepárolt illóolaja (Coriandri aetheroleum) szintén kereskedelmi forgalomban van.
Legfontosabb hatóanyaga az illóolaj, mely a növény fold feletti részeiben halmozódik fel. A friss hajtás 0,036% illóolajat tartalmaz, (linalool, decen-(2)-al, dodecen-(2)-al komponensekkel), a termésben a linalool dominál. Az illóolaj-tartalom mellett az ikerkaszattermés számottevő mennyiségben tartalmaz még zsírosolajat, fehérjét, A és C vitamint, valamint gamma-szitoszterint, flavonoidokat és triterpéneket.
A koriander drogjai eredményesen alkalmazhatóak emésztési zavarok és étvágytalanság kezelésére, felfúvódás és emésztési problémák enyhítésére. Régóta alkalmazzák, galenuszi készítmények alkotórésze. Fűszerként a konzerviparnak fontos alapanyaga, illóolaja ugyancsak élelmiszeripari és kozmetikai alapanyag.
Az "Angol és magyar nyelvű, digitális tananyagok fejlesztése a BCE kertészettudományi kar kertészmérnök és multiple degree hallgatói számára" pályázat a TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0028 pályázati projektek támogatásával készült.