A rozmaring évelő, örökzöld, tömjénre emlékeztető illatú félcserje (N), az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozik. Magassága: 0,5-1,5 m magas. Gyökérzete és szára erőteljesen elágazó. Levelei széles tűalakúak, épszélűek, nyeletlenek, hosszuk 1,5-4 cm, 2-3 mm szélesek, alul molyhosak, zöldesszürke színűek. Virágzási ideje hosszú: március- áprilistól júniusig tart. A virágok színe halványkék, liláskék vagy fehér. Termése makkocska, színe világos- vagy sötétbarna, fénytelen, Magyarországon csíraképes magot csak ritkán érlel. Ezermagtömege: 0,91 g.
Mediterrán eredetű: Dél-Európában, a Földközi-tenger mentén őshonos. Vadon terem Spanyolországban, Dél-Franciaországban, Olaszországban, Dalmáciában, Svájcban, a Kanári- és Azori-szigeteken, Madeirán, Korzikán és Észak-Afrikában. Szárazságtűrő, meleg- és fényigényes növény, Közép-Európában csak a védett, meleg fekvésű helyeken telel át.
A drogot a növény szárított levele, a Rosmarini folium és a virágzó friss ágvégeiből előállított illóolaj, a Rosmarini aetheroleum szolgáltatja, amelyek szerepelnek a Ph.Hg.VIII.-ban. A gyógyszerkönyvi előírás szerint a levéldrog legalább 12 ml/kg illóolajat kell, hogy tartalmazzon és rozmaringsavban kifejezett összes hidroxifahéjsav-származék-tartalma legalább 3%.
A szárított levél 1,0-2,5%, a virágos hajtás 0,5-1,5% illóolajat, 6-8% cserzőanyagot, fahéjsav-származékokat (legfontosabb közülük a rozmarinsav), flavonoidokat (apigenin, luteolin, és ezek glikozidjai), triterpéneket és diterpenoid keserűanyagot tartalmaz. A legfontosabb illóolaj komponensek: 1,8- cineol (13-35%), a kámfor (15-25%), a borneol (15%), a bornilacetát, az alfa- és béta-pinén, a kamfén és a linalool.
A levéldrog antibakteriális, antivirális, antioxidáns, enyhén antiszeptikus, görcsoldó, epehajtó, májvédő, gyulladáscsökkentő hatású, de igazolták tumorgátló hatását is. A hivatalos gyógyászatban belsőleg forrázatát emésztési rendellenességek esetén használják. Külsőleg alkalmazva illóolaját, javítja a végtagok vérkeringését, reumaellenes hatású. Illóolaját a kozmetikai ipar, kivonatát és párlatát a likőripar is felhasználja.
Az "Angol és magyar nyelvű, digitális tananyagok fejlesztése a BCE kertészettudományi kar kertészmérnök és multiple degree hallgatói számára" pályázat a TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0028 pályázati projektek támogatásával készült.