1. Általában ki végzi el a betakarított növényi alapanyagok elsődleges feldolgozását?
A, A forgalmazó cég
B, A termelő
C, A nagyobb feldolgozó-cégek
2. Melyik eljárás nem tartozik bele az elsődleges feldolgozásba?
A, Szárítás
B, Tisztítás
C, Illóolaj-lepárlás
D, Őrlés
3. Az alábbi eljárások közül melyik tartósítási módot alkalmazzák gyógyszeripari drogok esetében?
A, Forró levegős szárítás
B, Fagyasztás
C, Liofilizálás
D, Meleg levegős szárítás
4. Mely esetekben ajánlható a növényi alapanyagok liofilizálása?
A, Szívre ható glikozidokat tartalmazó növényeknél
B, Illóolajos növényfajoknál
C, Rozmaringsavban gazdag fűszernövényeknél
D, Telítetlen zsírsavakat tartalmazó termések, magvak esetén
5. Melyik eljárás nem tartozik bele a másodlagos feldolgozásba?
A, Őrlés
B, Fonnyasztás
C, Átrostálás
D, Alapanyagok fertőtlenítése átgőzöléssel
6. Melyek a növényi kivonatok előnyei a szárítással tartósított drogokhoz képest?
A, olcsóbb az előállításuk
B, kevesebb hatóanyagot tartalmaznak
C, természetesebb összetételűek
D, koncentráltabb formában tartalmazzák a hatóanyagokat
7. Milyen módszerekkel nem lehet illóolajban gazdag növényi kivonatokat előállítani?
A, sajtolás
B, desztilláció
C, vizes kivonás
D, szuperkritikus fluid extrakció
8. Mikor érdemes a mobil desztilláló berendezést alkalmazni?
A, ha nagy termesztő felületen, illóolajban gazdag növényanyagból történik a lepárlás
B, a tubarózsa kivonására
C, ha kicsi a betakarítandó növény illóolaj-tartalma
D, csak a citrusféléknél van realitása
9. Milyen területeken érdemes alkalmazni a szuperkritikus fluid extrakciót?
A, ahol a desztilláció nem vezet eredményre
B, hőérzékeny hatóanyagok kíméletes kivonására
C, amikor más extrakciós módszer nem áll rendelkezésre
D, ha az oldószeres extrakció nem elég hatékony
10. Az illóolajok tárolásakor miből nem készülhet az edény fala?
A, Üveg
B, Rozsdamentes acél
C, Műanyag
11. Melyik termékkategória esetében kell az adott terméket bejelenteni az OÉTI-hez?
A, Hagyományos növényi gyógyszer
B, Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény
C, Étrend-kiegészítő
D, Orvostechnikai eszköz
Az "Angol és magyar nyelvű, digitális tananyagok fejlesztése a BCE kertészettudományi kar kertészmérnök és multiple degree hallgatói számára" pályázat a TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0028 pályázati projektek támogatásával készült.